Duiken in Panama

Panama is een waar paradijs voor duikers. Omdat het land op het smalste gedeelte van Midden-Amerika ligt, kun je namelijk in twee verschillende oceanen duiken, zonder al te ver te hoeven reizen. Tel daar nog de unieke ervaring van duiken in het Panamakanaal bij op, en je begrijpt waarom dit land zo’n geliefde bestemming is bij duikliefhebbers. Dus lees verder, laat je overtuigen en boek snel je vliegticket naar Panama

Panama is natuurlijk vooral bekend vanwege het Panamakanaal. Dit belangrijke Kanaal verbindt de Caribische Zee met de Grote Oceaan. Dat zijn dus drie unieke duiklocaties bij elkaar, en alle drie met unieke kenmerken.

Voor beginnende duikers is de Caribische kust het meest geschikt. Deze kant biedt prachtige koraalriffen en  tropische vissen, en het duiken is hier wat rustiger dan in de Grote Oceaan. Je kunt er het hele jaar door duiken, al kan het regenseizoen het zicht onderwater wat beperken. Overigens heeft de Caribische kust ook voor ervaren duikers veel te bieden, met prachtige onderwaterlandschappen.

In de Grote Oceaan heb je, in de maanden juli en augustus, de kans om walvishaaien en bultrug walvissen te bewonderen. Deze gigantische beesten zijn zeer indrukwekkend, en duiken rond deze periode is dan ook zeker aan te raden. Maar ook gedurende de rest van het jaar is duiken aan deze kant van het land zeker de moeite waard, want vanwege de stromingen is er het hele jaar door een grote diversiteit aan vissen te bewonderen. Diezelfde stroming zorgt er ook voor dat duiken in de Grote Oceaan niet voor iedereen geschikt is, het vergt namelijk enige ervaring.

Dan is er nog de laatste (en de meest unieke) duikmogelijkheid in Panama: het beroemde Panamakanaal, misschien wel het belangrijkste kanaal ter wereld. Door het kanaal onderwater te verkennen kun je van dichtbij zien hoe het kanaal gegraven is, en op de bodem vind je de restanten van de oude spoorlijn die hier vroeger liep. Zelfs de oude treinen liggen er nog!

Panama biedt dus een unieke diversiteit aan fantastische duiklocaties. Een bestemming die aan iedere fanatieke duiker zeker is aan te raden!