Op Bali

Het Liberty wrak is Bali’s beroemdste duikstek. Dit US Army transport schip werd getorpedeerd door een Japanse onderzeeër op 11 januari 1942. Het schip nam teveel water en ondanks alle pogingen om het schip naar een haven te slepen in Noord-Bali liet men het uiteindelijk stranden te Tulamben. Daar werd het ontdaan van alle cargo. In 1963 na zware aardschokken en de uitbarsting van de Agung vulkaan gleed het wrak onderwater weg langs de zandhelling tot op de plaats waar het zich nu bevindt. Het schip ligt bijna parallel aan het strand op ongeveer 30 meter van de strandlijn. Het wrak ligt op een diepte tussen 10 en 30 meter. Het ondiepste gedeelte ligt tussen de 5 en 10 meter diepte. Het wrak is ongeveer 120 meter lang en volledig opgebroken in aparte grote stukken. Hiertussen kan men heel grote tandbaarzen vinden. Ook de waaierkoralen hebben er enorme afmetingen aangenomen. Hoewel op deze duikstek zéér druk wordt gedoken lijkt de duikplaats nog steeds ongerept.

Manta Point

De naam zegt het al op deze duikplaats heeft u bijna 100% kans om grootste rog te wereld tegen te komen.
In de buurt van Manta Point vind u ook de duikplaats Crystel Bay. Deze plaats staat bekend om de Mola Mola (maanvis), deze komt hier in het koudere seizoen voor.

Tenganan

Tenganan is beroemd om z’n textiel, en dan vooral de dubbele ikat-techniek. Bij weven wordt het garen meestal geverfd voordat er geweefd gaat worden. Bij een ikat is dat ook zo, maar het garen wordt niet zoals normaal effen geverfd , maar volgens een bepaald patroon. Voor het verven van de bundels garen wordt een bepaald patroon afgebonden met niet doorlatend materiaal. Na het verven worden de afbindsels verwijderd en blijft op die plaatsen het garen ongeverfd. Bij het weven blijft dit patroon zichtbaar. Bij de dubbele ikat-techniek wordt de stof van twee verschillende kanten geverfd.

Kenmerkend voor de ikat zijn de vage contouren, die ontstaan door het lichte verschuiven van de weefseldraden. Om een goede ikat te produceren gaan er vaak maanden voorbij. Van sommige soorten, zoals de zwarte en de witte, zeggen ze dat ze beschermende krachten hebben tegen duivelse invloeden. Deze worden dan ook gebruikt om heilige items aan te kleden, zoals de beelden die de ingang van een tempel bewaken.

Candidasa

In het oosten van het mooie tropische eiland Bali vind u Candidasa. Het van oorsprong kleine vissersdorpje is de laatste jaren erg gegroeid. Ondanks de resorts, bungalows en hotels heerst er nog immer een zeer relaxte sfeer in dit dorpje. Candidasa is dan ook een perfecte uitvalsbasis om de oostkust van het eiland te verkennen.

Menjangan

In Noord Bali, bij Pemuteran, lig het eiland Menjangan. Het Menjangan Island is onderdeel van het West Bali Nationaal Park, met als gevolg dat zowel het visbestand als de koraalbegroeiïng van de riffen er vandaag de dag indrukwekkend zijn. Met zijn prachtige zeetuinen en koralen wordt Menjangan dan ook wel als één van de mooiste duikstekken van Bali bestempeld.

Gilimanuk (Secret Bay)

Secret Bay is het paradijs voor de Macro liefhebber. Op het zwarte zand zal u een fascinerend onderwaterleven aantreffen. Onder andere naaktslakken, frogfish, garnaalvissen, zeepaardjes, dragonets en pipefish. Het diepste punt is 10 meter, zodat u hier dan ook kan genieten van een prachtige en lange duiktijd onder water.